Koupě bot

| Posted in , , , , , , , , , , ,

První, co je důležité vám poradit ohledně pořízení těchto bot je, abyste si jejich koupi pořádně rozmysleli. Znám pár lidí, kteří si je koupili a po pár dnech se na ně začalo prášit. Pokud k nim ale tíhnete už nějakou dobu a jste si jisti, že nezměníte styl, alespoň v blízké době, tak směle do toho! Jestli vám ještě nebylo osmnáct a nemůžete si rozhodovat sami, je dobré své rodiče upozornit, že uvažujete o této obuvi. A to jen z toho důvodu, že někteří rodiče se nad ní mohou zhrozit. Proto je lepší je připravit na to, že jejich dítě není žádná měkkota, tudíž tyto boty potřebuje:). Už jsem tedy naznačila, že musíte očekávat i negativní reakce, společnost je totiž bohužel ve většině založená tak, že neakceptuje výstřední styl.. A s touto obuví rozhodně vyčníváte. Záleží samozřejmě na lokalitě, kde bydlíte. Čímž chci říci, že se na vás budou koukat jinak ve větším městě a jinak na vesnici. Vše je ale jen o tom, jak se cítíte vy. Když někdo špatně kouká, je potřeba se nad to povznést, vždyť každý má právo nosit to, v čem se cítí nejlépe, co mu vyhovuje, co se mu líbí.

Už jste rozhodnuti? Pak je potřeba vymyslet, jak by měly vaše boty
konkrétně vypadat. Dnes je na výběr hodně možností- výběr počtu dírek, barev a motivů se přizpůsobuje každé generaci. Z vlastních zkušeností posuzuji, že nejoblíbenější jsou 10ti dírkové černé Steel, ovšem není to platné pravidlo. Já osobně mám 20ti dírkové černé Steel s přezkami k tomu. A nenosí se jenom značka Steel, znám i lidi, kteří preferují značku Dr.Martens a jiné.. Je na vás, jaká značka se vám zamlouvá nejvíce, ale pozor: nejen ze stránky vzhledové, ale také funkční (doporučuji se zeptat nositelů, jak jim jejich značka vyhovuje, jestli je kvalitní,..). 



Zde malá POMOC PŘI VÝBĚRU:
Dle svého uvážení jsem vybrala značky, které jsou nejpopulárnější a nejčastější mezi nositeli těžkých bot. Čímž naznačuji, že jich je daleko více, avšak věnovat se jim budeme podrobněji v dalších článcích. Proto zde uveřejňuji opravdu malou část "obuvní scény":

STEEL:
Mám s touto značkou osobní zkušenost. Hodně lidí si stěžuje na jejich kvalitu, ovšem já s nimi nemám žádný problém. Nikdy jsem neměla potřebu reklamace, nosím je 2 roky a jediné, co se na nich projevuje, jsou známky obnošení.




SHARK:
Nemám osobní zkušenost. Údajně kvalitní díky použitým materiálům, navíc prý více sluší ženské noze:)




Dr. MARTENS:
Kvalitní, navíc velmi oblíbené. Vyráběné ručně. Cena je tomu také přizpůsobená - pohybuje se okolo 3 až 4 tisíc (záleží na typu a počtu dírek). Pracujeme na článku na pokračování o jejich historii.





COCKNEY:
Nemám osobní zkušenost, prý dlouhodobá životnost (pevná kůže), čili kvalita.





BREAK FREE:
Podle všeho podobná kvalita jako Dr. Martens.







Při výběru je také nutné se zaměřit na POČET DÍREK, protože i to se dost podepíše na pohodlnosti nošení:
3 a 4dírkové: Vhodné hlavně ke kalhotám. Hodí se spíš k pánům, někteří je dokonce nosí na plesy místo plesových bot. Rychle obuté, praktičtější.




6 a 8dírkové:
Vhodné ke kalhotům i k sukním.






10dírkové:
Hodně oblíbené, sluší jak pánům, tak dámám. Pohodlné - ne moc nízké, ne moc vysoké. Aneb zlatý střed.






15 a 20dírkové:
Vhodné k sukním. Také velmi oblíbené, hlavně mezi dámami. Nevýhoda je delší doba šněrování, i to se už ale dá vyřešit koupí verze se zipem.



Co se týče VZHLEDU, určitě si vyberete boty vám nejsympatičtější.


Z čeho lze například vybírat?


Na výběr je opravdu hodně provedení, nejvíce od značky Steel. Táhne se to od "obyčejných" bez motivu, po různé s lebkami a pavučinami až po verze s přezkami a praktickým zipem.


Co se týká barev, také si určitě vyberete. Nejčastěji k vidění na nositelých je ovšem barva černá. Také je možnost koupit si tzv. stírané, kdy je povrch černý a časem (obnošením) se barva "setře" do barvy vámi při koupi vybrané (např. černo- červená= černé boty se postupem času změní na černo-červené). Lze setření docílit i s vaší pomocí- např. použitím odlakovače.

VELIKOSTI

Od toho aby vám boty dobře padly jsou tu velikosti bot a je známo, že ne každé číslování je stejné. Tzn. když nosíte např. velikost 39, nemusí to hned znamenat, že těžké boty této velikosti vám budou sedět. Proto radím postupovat následovně: změřit si délku chodidla a podle té objednávat, nebo si zajít do obchodu s obuví a vyzkoušet si některou z těžkých bot tam, poté objednat levněji z internetu (jelikož v obchodech s obuví jsou tyto boty většinou předražené). Já osobně udělala obojí. Změřila jsem si chodidlo, podle toho určila velikost a druhý den jsem si šla do obuvi tu naměřenou velikost zkusit, jestli opravdu sedí. Poté jsem objednala z www.abtulip.com. Nebo je možnost si zajít do specializované prodejny s těžkými botami a rovnou si tam svoje koupit (ovšem kamenné obchody obvykle nenabízí tak široký sortiment jako obchody internetové).


Právě jsem vás seznámila s možnostmi výběru těžkých bot, nyní je jen na vás, jak se rozhodnete, vybírejte dobře, přeci jen se očekává, že vám boty budou nějakou dobu sloužit:) Na závěr dodám, že se kvalita heavy boots liší kus od kusu. Někomu vydrží 4 roky, někomu 2 měsíce, záleží na vašem štěstí a péči. Péči o boty a dalším radám se věnuji v dalším svém zápisku.


Comments (2)

Waau, s tim odlakovačem je to parada :D

Zajímavé a poučné informace jen se mi třeba nelíbí vzhled Dr.Martens :D

Okomentovat