Neruda, Teorie morfické rezonance, Domasa, Winter songs aneb co mi uniklo v posledním půlroce!

| Posted in , , , , , , ,

CD Neruda
To bylo tak.
Nemám rád recenze, protože podvědomě podsouvají názory na různé kulturní vynálezy stádovitému publiku, které je přijme za své. Tím je docíleno efektu podobnému mexické vlně a na otázku „jak se ti to líbilo“ slyšíte pouze citace z novin, aniž by si to tázaný uvědomil. Navíc lze většinou předpokládat, že hudební i filmový znalec předstírá inteligenci a používá nadčasové fráze, které dané dílo buď rozcupují nebo v lepším případě tolerují. U hodně kontroverzních děl se i zdá, že recenzent prožil nejednu extázi při psaní negujících dogmat. 
    Jenomže jednou na D1 za hrozného horka, v naprosto nehybné koloně, jsem samou nudou začal číst recenze ve starých dílech Rocku a Popu. Zde jsem si uvědomil, že možná občas nezaškodí rozšířit si obzor přehledem nových CD. Vybral jsem si čtyři zajímavé, poslechl si je a uznal nutnost alespoň okrajově recenze číst. Potom vás v létě 2010 nepřekvapí vánoční novinka 2009.  

Neruda
Asi to lze označit za společný projekt Matěje Rupperta a Romana Holého. No hned na začátku to připomene něco jako Jasnou Páku nebo Pražský výběr, chviličku možná Kollerband. Zvukově album není nijak výrazné, i když to určitě zkousnou jak zastánci rocku až hardrocku tak ortodoxní popaři Monkey Business. Samozřejmě ne vše, jelikož písně jsou namíchány rock/pop v poměru cca 1 ku 1 a dají se rozdělit do čtyř částí. První část je rocková s texty a melodiemi líbivými, potom nastane odpočinková (nudná) část, která ovšem díky textu poslední zpomalené písně vygraduje do hardrockového nářezu plného provokace, naturalismu a erotické poezie. Následuje poslední čtvrtá část, která je nezajímavá. Možná zaujme textem, ovšem melodie je nijaká, takže si nevybavím ani jeden rým. Obsahuje to písně postavené na hodně syrovém základě a to po textové i hudební stránce, ale i typicky nudné oddechovky. Rozhodně se nedá říct, že je to neoriginální nebo hloupé a primitivní. Celé je to velmi zajímavě vystavěné a záměrně provokující nebo šokující. Stojí za poslech.


Kurtizány z 25. Avenue
1) Teorie morfické rezonance
2) Teorie morfické rezonance



Ad.1) Morfická rezonance je sporná teorie Ruperta Sheldrakea, který tvrdí, že příroda má paměť a to, o čem obvykle uvažujeme jako o přírodních zákonech, mohou být spíše zvyky.


Ad.2) Tohle nové CD vzniklo jako první deska Kurtyzán z 25. avenue po odchodu Simona (zpěv) ze skupiny. No musím říct, že jsem tuto skupinu poprvé slyšel před lety a to jen z toho důvodu, že mi je nosila jedna dívka, na kterou jsem chtěl tímto zájmem udělat dojem a sliboval jsem si...no však víte! Po pravdě...starší CD mě příliš nezaujali. A co se zpěvu týkalo...žádnej šlágr to nebyl. Jenomže tahle novinka je dost dobrá. Především Vartecký jako zpěvák hodně překvapil z hlediska intonace a barvy hlasu. Zpívá výtečně. Hudba zmodernizovala a obsahuje různé, dnes již nutné, elektronické vychytávky a tvrdé kytarové rify + úderné bicí. Celé se to skládá jen z osmi písní, jelikož hudebníci dali přednost kvalitě před kvantitou, což je nedocenitelné. Je to velmi hudebně stabilní a musím přiznat, že mě překvapil konec CD a to z toho důvodu, že zde vyeskaluje podařenost i líbivost skladeb. Obecně skupiny naflákají to nejlepší na začátek a ke konci uberou. Tady to jede stále. Super!





Domasa
Zde možná trochu překvapím výběrem, protože se jedná o CD skupiny Traband, což je něco jako alernativní rock. Možná, že to neladí s výběrem, který poslouchám, ale Trabandi jsou vyjímeční a v mé disk(o)téce mají suverení a jediné privilegium občas hrát rock alternativu. Pod taktovkou Jardy Svobody vznikají úžasné melodie, texty a nápady. Někdejší žižkovský učitel teologie se sice málokdy vyvaruje odkazům na tradici, rodinu, bibli či obecnou víru, avšak i přes to tvoří chytré, aktuální a často realistické texty o zločincích, rytířích, jezdcích, děvkách, odpadlících nebo násilnících a karbanících. Po prvních čtyřech vyrovnaných deskách přistoupil k redukci souboru z cca osmi na tři hudebníky a natočil CD Přítel člověka, které mu věhlas nepřineslo. Nevím v jaké sestavě natočil Domasa, ale musím říct, že po té předchozí bídě lze tohle označit za velmi dobré. Patrný je vývoj, protože je to opět trochu jiné. Tenhle člověk jde hudebně stále dál a stále skládá chytré, nové a zajímavé texty, které by mu mohli závidět přední čeští básníci.


Winter songs
Rob Halford natočil vánoční heavy metal. Myslel jsem si, že se bude jednat o nějakou recesi, bohužel po poslechu jsem zjistil, že ne. No zajímalo by mě co ho inspirovalo „zmetalovat“ anglosaské koledy. On mě teda až tak nešokoval spoj metalu a koled, jako spíš vážnost s jakou k tomu přistoupil. Tohle CD je hudebně i zpěvem velmi kvalitní, jenomže k čemu to přirovnat, když je to léto? Jo už vím. Představte si, jak stavíte vánoční strom na Staroměstském náměstí, přivezou vám obrovský smrk z vysočiny, tesaři otesají konec, aby se dal zaklesnout do připraveného stojanu a začne se lany napínat a ztopořovat. V polovině cesty se ozve rána, lano se vymrští, zabije jeřábníka v kabině, strom spadne na stánkaře a vše se posere v půlce práce a změní v tragedii. Asi takhle by se dalo shrnout Winter songs, protože po prvních třech peckách a čtvrtém „líbivém“ ploužáku přijde zlom a pan Halford s nulovou kreativitou začne zpívat koledy. Představte si to. Žádné „breaking the law“, ale suché koledování. Peklo, ale kdyby po mně babička chtěla pustit koledy a já nechtěl Kühnův dětský sbor, tak si asi pustím Roba.





Tak a to je konec mého recenzentního vyprávění. Pravdu si ověřte poslechem, doporučuji všem vše. Minimálně si rozšíříte obzory a zjistíte, že takhle třeba ne.


Comments (6)

Kurtizány sou fakt hodně dobrý.

Díky za Traband! .... naprosto se ztotožňuji s Tvým názorem na ně... a také často a stále ráda poslouchám...;-) Ivcatko

Hi there to every , because I am in fact keen of reading this
blog's post to be updated on a regular basis. It contains nice material.
Here is my web site - manchester united transfer news now

Hurrah! Finally I got a blog from where I be capable of genuinely get valuable data regarding my study and knowledge.
my web page: transfer news football january 2013

Nice blog here! Also your web site loads up very fast!
What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host?
I wish my site loaded up as fast as yours lol
Feel free to visit my web site :: real madrid transfer rumours 2011 2012

I am regular reader, how are you everybody?

This article posted at this website is genuinely fastidious.
Take a look at my blog pizza games girls online

Okomentovat